Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

"Κοινωνικό Σχολείο" Ατομική Υγιεινή

    Στα πλαίσια της εφαρμογής του  Προγράμματος" Κοινωνικό Σχολείο " διαλέξαμε και τα 3 τμήματα του Νηπιαγωγείου μας  η   1η  θεματική ενότητα που θα  ασχοληθούμε   με τα παιδιά να έχει σχέση με την " Ατομική Υγιεινή και την  Μετάδοση των Μολυσματικών Ασθενειών " μιας και τον Ιανουάριο μας ταλαιπώρησαν αρκετά, παιδιά ,εκπ/κούς και γονείς οι ιώσεις και η εποχική γρίπη !!! (έγινε λοιπόν ο σχεδιασμός των δράσεων ,οι επαφές με φορείς  που θα βοηθούσαν  και ορίσθηκε και η μέρα παρουσίασης του Προγράμματος )
 ... Με αφορμή λοιπόν τις απουσίες αρκετών  παιδιών τις μέρες του Γενάρη,  εύκολα τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί ..... Τι είναι η εποχική γρίπη; Τι συμπτώματα έχει ; Πως μεταδίδεται;....Τι είναι τα μικρόβια ......

Αρχικά  ενημερώσαμε  τους γονείς για το πρόγραμμά μας και προσπαθήσαμε να μαζέψουμε  όσα πιο  πολλά  βιβλία  και  υλικό μπορούσαμε , σχετικό με το θέμα μας ....    διαβάσαμε  βιβλία -ιστορίες, ψάξαμε πληροφορίες .....
αναζητήσαμε απαντήσεις χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία  ,είδαμε εικόνες και βίντεο σχετικά με το θέμα μας ...
 είδαμε ,παρατηρήσαμε ,μάθαμε για τα μικρόβια ...τα ζωγραφίσαμε με το δικό μας φανταστικό τρόπο
 τα φτιάξαμε με πλαστελίνη! ( άρεσε πολύ στα παιδιά )
Μικροβιάκια  κακά αλλά και καλά !!!
Μικροβιάκια τερατάκια !!!

η φαντασία των παιδιών ....... ( κατασκευή με χαρτόνι κανσον )

ιδού και τα μικροβιάκια -τερατάκια  μας  !!!!

πίσω από κάθε  μικροβιάκι  κολλήσαμε  τους   5  τρόπους για να τα αποφύγουμε....
μιλήσαμε για τα αντισώματα  και το έργο τους .... ( τα πατρόν για τα  μικροβιάκια  και  αντισωματάκια τα πήραμε από το Κλασικό 1 )
μαθαίνουμε για  Το Σώμα μας !!!
φτιάξαμε με την βοήθεια των βιβλίων μας  εκτός από αυτά που βλέπουμε εξωτερικά  και αυτά που δεν βλέπουμε.... τα κύρια εσωτερικά όργανα του σώματός μας!!!!...  για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει μέσα μας και που πάνε τα μικρόβια, τα αντισώματα ,το αίμα .... και πόσο ζωτικής σημασίας είναι  να προσέχουμε το σώμα μας !!!!

φτιάξαμε καρτελάκια με τα ονόματα των οργάνων και τα παιδιά τα κολλούσαν  εκεί που αντιστοιχούσε το καθένα ....
μελετάμε το ανθρώπινινο  σώμα .......το  ενδιαφέρον  μεγάλο !

έτοιμο και το εσωτερικό μέρος του σώματός  μας !!!... νομίζω ότι  καλά τα καταφέραμε ,μάθαμε  και συνειδητοποιήσαμε και ξεκαθαρίσαμε αρκετά βασικά πράγματα για το σώμα  μας !!!!
φτιάξανε  και  σε ατομική εργασία ....σωματάκια με καρδούλες με την συνάδελφό  στο ολοήμερο  κ. Χρυσούλα (οι καρδούλες από πλαστελίνη )


συνεχίσαμε και με κάποια φύλλα εργασίας προκειμένου να δούμε το βαθμό εμπέδωσης του θέματός μας ( όσα παιδάκια ήθελαν έγραψαν και τις λέξεις για τα εσωτερικά όργανα )

Μάθαμε για το σώμα μας και για τη σημασία της Ατομικής μας Υγιεινής ,της καλής Διατροφής ,της Καθαριότητας  και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε για να προστατευτούμε .... πως να πλένουμε καλά τα χεράκια μας, τι να κάνουμε όταν βήχουμε ....κ.λ.π.
κόψαμε  φατσούλες και χεράκια , βάλαμε χαρτομάντηλα και καλύψαμε την μύτη και το στόμα...για να μην μεταδίδουμε μικροβιάκια ....... όταν βήχουμε!!!!
άρεσε πολύ  η κατασκευή στα παιδιά ,σχεδίασαν μόνα τους τα χεράκια τους ,τα έκοψαν και έφτιαξαν τις φατσούλες όπως ήθελαν ( η ιδέα της κατασκευής από το διαδίκτυο την κάναμε βέβαια με το δικό μας τρόπο ) 
Γκουχ! γκουχ!  παιχνίδια και δραματοποιήσεις  με τις φατσούλες και τα μικροβιάκια μας .....

φτιάξαμε και ένα τραγουδάκι για τα " Μικρόβια "

το μάθαμε και το τραγουδήσαμε.....  ( το έκανα πάνω στο ρυθμό του παλιού αγαπημένου ..ήταν ενα μικρό  καράβι....)
με  την  συνάδελφό  μου  στο ολοήμερο τα παιδιά έφτιαξαν  καδράκι  με το Δεκάλογο της Ατομικής Υγιεινής  για να το μοιράσουμε την ημέρα της παρουσίασης του προγράμματός μας!!
  γράψαμε και μάθαμε και το συνθημά μας... " Τα Μικρόβια δεν είναι για να τα μοιραζόμαστε "  το  πήραμε από το ομώνυμο βιβλίο που διαβάσαμε ...(και μας άρεσε πολύ )

φτιάξαμε Προσκλήσεις και καλέσαμε τους γονείς για να τους παρουσιάσουμε τις εργασίες μας και να κάνουμε και μαζί τους εργασίες....



έτοιμα και τα καδράκια μας !!!
 θέλω να σας δείξω και  μερικές από  τις πολύ ωραίες  εργασίες που έκαναν τα παιδάκια του  Νηπιαγωγείου μας  και  στ΄  άλλα τμήματα  με τις κυρίες τους...
Μικροβιάκια από το Κλασικό 1
Ανθρωπάκια   με πλαστελίνη  από το Κλασικό 1

Δημιουργία αφίσας από το Κλασικό 2
Ποίημα για το Μικρόβιο( εργασία σε ομάδες ) από το Κλασικό 2
και συνεχίζουμε με την  παρουσίαση των δράσεών μας στους γονείς και σ΄ εκπροσώπους  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , καλέσαμε  Γιατρό για να μας μιλήσει και να μας ενημερώσει καλύτερα  για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μετάδοση των μολυσματικών ασθενειών, τα εμβόλια ,την εποχική γρίπη ,τρόπους αντιμετώπισης κ.λ.π.

παιδιά και γονείς παρακολοθούν με πολύ ενδιαφέρον το Γιατρό .....





ακολούθησε  συζήτηση  με τα παιδιά και τους γονείς  όπου  ο γιατρός έλυσε απορίες και  προβληματισμούς  !!!!
Μετά την ενημέρωση -συζήτηση με το γιατρό τα παιδιά από κάθε τμήμα παρουσίασαν στους γονείς κάποιες από τις δραστηριότητες  που είχαν ετοιμάσει ....

Παρουσίαση Αφίσας!!!  Κλασικό 2
Τα παιδιά παρουσιάζουν το ποιήμα τους !!! Κλασικό 2
Παρουσιάση παραμυθιού <<  Όταν η γρίπη συνάντησε την Χιονάτη >>
Κλασικό 1
Παράσταση κουκλοθέατρου   !!!! Κλασικό 1 

Παρουσίαση της ιστορίας << ο χειμώνας θέλει χάδι >> !!! Ολοήμερο 
Παρουσίαση του τραγουδιού << Ήταν ένα Μικροβιάκι >>!!! Ολοήμερο
Το χειροκρότημα και  τα  χαμόγελα από τους γονείς και τις  δασκάλες  άφθονοοοο !!!!!
 και κάπως έτσι μετά από αρκετές μέρες δουλειάς, φθάσαμε στο τέλος του Προγράμματος  ....... με την  πολύ  σπουδαία , ενημερωτική επίσκεψη του  Γιατρού   με πολλές δραστηριότητες που βγήκαν από τα ίδια τα παιδιά και ακόμη περισσότερες, που δεν είναι δυνατόν μα δείξουμε σε μια ανάρτηση...........με κέφι ,χαρά ,κουκλοθέατρο ,ποιήματα ,ιστορίες και τραγούδια !!!!.... έκλεισε η Α΄φάση της εφαρμογής του  Κοινωνικού Σχολείου με θέμα την Ατομική Υγιεινή και την Μετάδοση των Μολυσματικών ασθενειών !!!!!
 Φεύγοντας  μοιράσαμε σε όλους τους γονείς ενημερωτικά φυλλάδια που μας έφερε ο Γιατρός από το ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας !!!!


Θέλω  να  ευχαριστήσω  θερμά  το Γιατρό  κ. Γιάννη Καρρά που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας   ,το Σύλλογο  Γονέων και  Κηδεμόνων ,  τους γονείς που με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την μικρή παρουσίαση του προγράμματός  μας ...... και φυσικά τα αγαπημένα μου παιδάκια και τις αξιόλογες συναδέλφους μου   την  κ. Βίκυ , την κ  Χρυσούλα  και την κ. Εφη
    Ελπίζω να ευαισθητοποιήσαμε αρκετά τα παιδάκια μας,  επιτυγχάνοντας την ενεργή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και συμπεριφορές που έχουν σχέση με την προάσπιση και την προαγωγή της υγείας τους ....που είναι άλλωστε και το πολυτιμότερο αγαθό μας !!!!!!


 'Ενα μεγάλο Μπράβο σε όλα τα παιδάκια μας και σε όλους όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή !!!!!!!!!!!!!!
   Καλή εβδομάδα σε όλους !!!!!

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Ο Χειμώνας θέλει χάδι!!!

Ο Χειμώνας θέλει χάδι !!!!!
Συνεχίζοντας το θέμα μας για το  ΧΕΙΜΩΝΑ
με αφορμή μια όμορφη και τρυφερή ιστορία , όπου το μικρό περδικάκι αρρώστησε από το κρύο του Χειμώνα γιατί δεν άκουγε τις συμβουλές της μαμάς κυρά-πέρδικας χρειάσθηκε να πάνε στη γιατρό του δάσους την κυρά-κουκουβάγια την σοφή!!!!
αφού διαβάσαμε  την ιστορία μας ,είπαμε να την δραματοποιήσουμε (γίναμε άρρωστα περδικάκια ,μαμάδες και κουκουβάγιες-γιατροί) ...αφού  άρεσε  τόσο πολύ η ιστορία, πρότεινα στα παιδιά να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν όπως θέλουν το παραμύθι.....
τα παιδιά χωρίζονται στις ομάδες τους και φτιάχνουν  το δάσος , τα πουλάκια, το σπιτάκι-φωλιά  των πουλιών και την  κυρά-κουκουβάγια......
η κυρά-κουκουβάγια η γιατρός  είπε  στο περδικάκι  για να γίνει καλά .... εντριβούλες και ζεστό μπανάκι ,σταγονίτσες και ορό .....
και βέβαια πολύ αγάπη ,φροντίδα και χάδια  ......
βάλαμε και το χιόνι μας ..... και  έτοιμη η ιστορία μας !!!!
η αλήθεια είναι ότι αυτή την εβδομάδα πολλά παιδάκια μας, ήταν άρρωστα  και μας έκανε καλό να θυμηθούμε και να συζητήσουμε τι πρέπει να προσέχουμε και πως να προστατευόμαστε από το κρύο του  χειμώνα !!!!
γάντια,σκουφιά,μπουφάν,μπότες .....
τα παιδιά του χειμώνα ( εργασία που έκαναν με την κ.Χρυσούλα)
στη συνέχεια του προγράμματος  παίξαμε με τα ρούχα του χειμώνα....
ταξινομήσεις-ομαδοποιήσεις-αντιστοιχίσεις.....(Παιδί και Μαθηματικά)
παιχνίδια με τα ρούχα του χειμώνα.....
γέλιο κέφι και πολύ παιχνίδι !!! ( ποιος θα φορέσει πιο γρήγορα  και πιο  πολλά από τα ρούχα του χειμώνα ..... ) η χαρά απερίγραπτη και ο ενθουσιασμός μεγάλος!!!!!

και ο χιονάνθρωπος με τις λέξεις του χειμώνα (Παιδί και Γλώσσα)  με την κ, Χρυσούλα
και κάπως έτσι με παιχνίδια,τραγούδια , ιστορίες  και παραμύθια .... μας πέρασε η εβδομάδα του χειμώνα και συνεχίζουμε ......
 Καλή εβδομάδα σε όλους!!!!!!